
IN THE UNITED STATES BANKRUPTCY COURT 
FOR THE SOUTHERN DISTRICT OF IOWA 

 
 
IN THE MATTER OF:   : 
 
Eric J. Ersland,    : Case No.  98-00695-C J 
 
   Debtor.  : Chapter  7 
 
 

RULING ON 
 ORDER TO SHOW CAUSE WHY CASE SHOULD NOT BE DISMISSED  

 
I.   BACKGROUND. 
 
 On February 24, 1998 Eric J. Ersland, pro se debtor, filed his Chapter 7 petition and an 

Application to Pay Filing Fees in Installments.  In addition to the $10.00 he paid when he 

filed the petition, the debtor proposed to pay $45.00 on or before March 15, 1998, $45.00 

on or before April 15, 1998, $45.00 on or before May 15, 1998  and $30.00 on or before 

June 15, 1998. 

 On February 26, 1998 the court entered an order granting the debtor’s request to 

pay the remainder of the filing fee in four installments within 111 days after the petition 

date.  The court, however, put the debtor on notice that the case would be subject to 

dismissal and any discharge entered in the interim would be revoked if the full amount of 

the fee was not received by the final installment date.  

 On March 20, 1998 the debtor paid an installment of $45.00. 

 On March 25, 1998 the meeting of creditors was held. 

 On April 27, 1998 the debtor paid another installment of $45.00. 

 On May 18, 1998 the debtor paid another installment of $45.00. 

 The debtor failed to pay the final $30.00 installment by June 15, 1998.  He also 
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failed to request any extension of the original time period. 

 On August 21, 1998 the Clerk’s Office processed a form order to show cause why the 

case should not be dismissed and any discharge entered in the interim revoked.1  The order 

indicated the matter would be heard on September 1, 1998 at 3:00 p.m. and identified the court 

location. 

 On August 27, 1998 the debtor tendered the final installment payment of $30.00 to the 

Clerk’s Office.  The debtor did not appear at the September 1, 1998 hearing.   

 On September 9, 1998 the Clerk’s Office processed the form order granting the debtor 

a discharge of debts.  On September 16, 1998 the court entered an order vacating the 

September 9, 1998 form order. 

II.  APPLICABLE LAW 
 

 11 U.S.C. section 707 provides in part: 
 
  (a) The court may dismiss a case under this chapter only 

after notice and a hearing and only for cause, including - 
 
   .... 
 
   (2)  nonpayment  of  any  fees and charges required 

under chapter 123 of title 28; ... 
 
 Chapter 123 of Title 28 includes section 1930(a)(1) that mandates a filing fee of 

$130.00,  and paragraphs 8 and 8.1 of the Judicial Conference Schedule of Fees that require, 

respectively, a miscellaneous administrative fee of $30.00 and a $15.00 trustee fee pursuant to 

11 U.S.C. § 330(b)(2). 

 Federal Rule of Bankruptcy Procedure 1006 provides: 

  (a) GENERAL REQUIREMENT.  Every petition shall 

                                                
1As of that date, no discharge had been entered.  
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be accompanied by the filing fee except as provided in 
subdivision (b) of this rule. For the purpose of this rule, “filing 
fee” means  the  filing  fee  prescribed  by  28 U.S.C. § 
1930(a)(1)-(a)(5) and  any  other  fee  prescribed by the 
Judicial  Conference  of  the  United  States under 28 U.S.C. § 
1930(b) that is payable to the clerk upon the commence-ment 
of a case under the Code. 

 
  (b) PAYMENT OF FILING FEE IN 

INSTALLMENTS. 
 
   (1)  Application  for  Permission to Pay Filing Fee in 

Installments.  A voluntary petition by an individual shall be 
accepted for filing if accompanied by the debtor's signed 
application stating that the debtor is unable to pay the filing fee 
except in installments.  The application shall state the proposed 
terms of the installment payments and that the applicant has 
neither paid any money nor transferred any property to an 
attorney for services in connection with the case. 

 
   (2)  Action on Application.  Prior to the meeting of 

creditors, the court may order the filing fee paid to the clerk or 
grant leave to pay in installments and fix the number, amount 
and dates of payment.  The number of installments shall not 
exceed four, and the final installment shall be payable not later 
than 120 days after filing the petition.  For cause shown, the 
court may extend the time of any installment, provided the last 
installment is paid not later than 180 days after filing the 
petition. 

 
   (3)  Postponement  of  Attorney's  Fees.  The filing fee 

must be paid in full before the debtor or chapter 13 trustee may 
pay an attorney or any other person who renders services to the 
debtor in connection with the case. 

 
 Finally, Federal Rule of Bankruptcy Procedure 9006 provides in part: 

  (b) ENLARGEMENT. 
 
   (1)  In General.  Except as provided in paragraphs (2) 

and (3) of this subdivision, when an act is required or allowed 
to be done at or within a specified period by these rules or by a 
notice given thereunder or by order of court, the court for 
cause shown may at any time in its discretion (1) with or 
without motion or notice order the period enlarged if the 
request therefor is made before the expiration of the period 
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originally prescribed or as extended by a previous order or (2) 
on motion made after the expiration of the specified period 
permit the act to be done where the failure to act was the result 
of excusable neglect. 

 
   . . . . 
 

 (3)  Enlargement Limited.  The court may enlarge the 
time for taking action under Rules 1006(b)(2) . . . only to the 
extent and under the conditions stated in those rules. 
 

III. DISCUSSION 
 

 The law is clear.  The debtor must pay the full amount of the filing fee in no more than 

four installments and not later than 120 days after filing the petition.  For cause shown, the 

court may extend the time for full payment up to a maximum of 180 days after the petition 

date. 

 Dismissal is appropriate where the debtor fails to pay the filing fee before the deadline 

set by the court and fails to file a timely application for an extension of time or fails to establish 

excusable neglect for not filing such an application timely.  In re Sutton, 43 B.R. 250 (Bankr. 

D. Conn. 1984).  Furthermore, regardless of when the application is filed, Rule 9006(b)(3) 

does not allow the court to consider extending the time for paying the filing fee beyond the 

180-day time frame set forth in Rule 1006(b)(2).  Thus, the fact the debtor in this case tendered 

the balance of the fee on August 27, 1998 makes no difference.  The maximum time within 

which he could pay the full fee under any circumstance expired on August 24, 1998.2  Goldrich 

v. Gart Property Management, Inc. (In re Goldrich), 1992 U.S. Dist. LEXIS 20079; 1992 WL 

404725, at *5 (E.D. N.Y. December 23, 1992). 

 This conclusion is consistent with Matter of Kreinbring, No. 94-02211-C J (Bankr. 

                                                
2
Pursuant to Federal Rule of Bankruptcy Procedure 9006(a), the 180-day time period did not include 

Sunday August 23, 1998.    
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S.D. Iowa April 24, 1995)(LMJ Decision Books, # 187).  In that case, the undersigned judge 

also ordered the Clerk’s Office to return the installment payment that was made after the 180-

day time period had expired.  In this case, the Clerk’s Office has asked the court to reconsider 

that portion of the Kreinbring ruling because there is a prohibition against waiving or refunding 

fees in the Guide to Judiciary Policies and Procedures promulgated by the Administrative 

Office of the U.S. Courts.    

 The court has found no change in controlling law that mandates it depart from its prior 

effort to balance the debtor’s procrastination or inability to complete his payments on time with 

the court’s role in securing the full payment despite the inevitable end result of dismissal 

without discharge.3  That is, the Clerk’s Office usually notices an order to show cause hearing 

for a date before the 180-day time period expires.  If the debtor makes the payment within the 

180-day window and if the record otherwise establishes cause for payment beyond 120 days 

after the petition was filed, the undersigned judge permits the case to proceed.  See Matter of 

McKee, No. 94-02788-W J (S.D. Iowa May 16, 1995)(LMJ Decision Books, # 188).  Setting 

the order to show cause hearing on September 1, 1998 did not afford this debtor the same 

opportunity because the court lacked the authority to permit him to pay the full filing fee 

                                                                                                                                                       
 
3 In 1995, as part of the Prison Litigation Reform Act, Congress added section 523(a)(17) to Title 11.  
That section excepts certain filing fees, like the one in this case, from the general discharge of debts.  As a 
result of the amendment, a debtor remains responsible for any unpaid portion of the fee even if a general 
discharge is granted.  That is, such amount survives any subsequent non-asset bankruptcy case that debtor 
might file. Likewise, such amount might be entitled to share in a distribution in a subsequent asset case 
that debtor might file.  (The amount would lose its administrative expense priority in a subsequent case.) 
  Though Congress did not amend section 727 of Title 11 to include nonpayment of the filing fee as a 
ground barring the entry of the general discharge, existing section 727(a)(6)(A) does indicate a debtor will 
not receive a general discharge if the debtor has refused to obey any lawful order of the court.  It should 
also be noted that Congress approved the addition of subsection (c)(1)(f) to Federal Rule of Bankruptcy 
Procedure 4004 in 1996.  That subsection prohibits the court from entering the discharge order if the 
filing fee has not been paid in full.  The amendment, however, does not thereby authorize the court to 
enter a discharge order if the fee is submitted untimely.  The amendment does not exist in a vacuum.  
Federal Rules of Bankruptcy Procedure 1006(b)(2) and 9006(b)(3) remain in full force and effect.  
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beyond August 24, 1998.  Neither the debtor tendering the final installment on August 27, 

1998 nor the Clerk’s Office accepting such payment on that date could change the end result.4  

In short, as of August 25, 1998, the “show cause” notice became a misleading misnomer. 

IV. CONCLUSION 

 WHEREFORE, the court finds: the debtor has failed to comply with Federal Rule of 

Bankruptcy Procedure 1006(b)(2); the court may not extend the deadline set forth in that Rule 

because of Federal Rule of Bankruptcy Procedure 9006(b)(3); and the case must be dismissed 

pursuant to 11 U.S.C. section 707(a).  The dismissal is without prejudice. 

 The court further finds the circumstances warrant the Clerk’s Office returning the  

August 27, 1998 $30.00 payment to the debtor if the debtor makes such a request in writing by 

October 26, 1998.5  Returning the payment, however, will not negate the debtor’s liability for 

that amount.   

 Dated this 28th  day of September 1998. 

                                        
       LEE M. JACKWIG 
       U.S. BANKRUPTCY JUDGE 

                                                                                                                                                       
 
4 Federal Rules of Bankruptcy Procedure 1006(b)(2) and 9006(b)(3) counter any argument that an 
untimely payment is still a payment and should therefore satisfy 11 U.S.C. section 707(a)(2).  The element 
of timeliness must be factored into that Code section and into Federal Rule of Bankruptcy Procedure 
4004(c)(1)(f).  To hold otherwise, perhaps by invoking the so-often elusive powers of equity under 11 
U.S.C. section 105(a), would amount to an impermissible modification of Rules 1006(b)(2) and 
9006(b)(3). 
5
 Given the changes noted in the first paragraph of footnote 3 supra, the debtor may prefer the Clerk’s 

Office keep the payment tendered and accepted after the 180-day time period ran.  Whether his filing 
another bankruptcy petition in the near future would result in the payment in issue being deemed a 
preferential transfer does not appear to be of any consequence given the amount is less than $600.00.  See 
generally 11 U.S.C. section 547. 
   


